25.06.2015

Sen Gittiğinden Beri - Bully by Penelope Douglas







Kitap adı : Sen Gittiğinden Beri


Yazar adı : Penelope Douglas

Çevirmen : Ecem Kodak
Orjinal Adı : Bully (Fall Away, #1)
Tür : Yeni Yetişkin, Aşk

Sayfa sayısı : 416
Yayınevi : Aspendos Yayınları / 2015

GR puanı : 4.18


Arka kapak : Derinden gelen bir sesle konuştu. "Bence arkadaşlığın ötesinde bir yere gidiyoruz Tate ama bu lanet şeylere yol açacak." Keskin kelimeleri beni kırdı ve derin bir nefes aldım. Onun için hiçbir şey ifade etmiyor muydum? Gözümde biriken yaşlar yüzünden etrafı bulanık görmeye başladım. Yüzümdeki acıyı görmüş olacak ki sert ifadesi gitti ve gözlerini yere dikti.

"Tate." Bana doğru yürümeye başladı, sesi daha yumuşaktı... Bu sırada cebimden fotoğrafı çıkarttım ve onun göğsüne iliştirdikten sonra hızla eve koştum. Evin içine girene kadar ağlamamak için kendimi tuttum. Bu bir daha olmayacaktı.

Kapıyı kapatıp kilitledikten sonra onun zalimliğine ve kendi akılsızlığıma ağladım. Başımı yavaşça kapıya vurdum ama darbeler zedelenen gururumu onarmaya yetmiyordu. Jared beni hak etmemişti ama küçük bir uğraşla beni elde etmişti. Bu bir daha olmayacaktı.
(Tanıtım Bülteninden)


Bugünkü konumuz kapağıyla dikkatimi çeken bir kitap.

Hayal kırıklığı içindeyim :((((

Hemen sert girmeyeyim, önce bir sakin olayım...

Arka kapak pek fikir vermiyor, gördüğünüz üzre. GR puanı gayet iyi. Fakat kitaba başlayınca ne göreyim. Yaş 16! Araya 1 yıl giriyor yaş 17, kitap bitiyor yaş 18!!! Yani olmuş mu? Bu yaşı anlatan bir kitaba böyle kapak olmuş mu?????? Hadi kapağıyla okuru yanılgıya düşürdün, bari arka kapakta biraz konudan bahsette bizde ne okuyacağımız bilelim değil mi ama? 

Ben size bahsedeyim efendim konudan. 16 yaşında lise öğrencisi bir kızımız var. Adı Tate. 1 yıllığına eğitim için Fransa'ya gidecek. 1 yılın sonunda okuluna geri dönüp son senesini tamamlayacak ve üniversiteye doğru yol alacak. 

Fakat liseye başladığından beri kızımızın başında bir bela var. Bu belanın adı Jared. 

Aslında bu iki genç çocukluklarından beri çok yakın arkadaşlarmış. Ama bir gün ne olduysa çocuk kıza kaba davranmaya başlamış. Sanki Tate'in en yakın arkadaşı gitmiş yerine zorbanın biri gelmiş. Zavallı kızımız neler çekmiş neler. Jared azmetmiş, her yaptığıyla Tate'i bütün okula rezil edip durmuş. 

Tate Fransa'ya gitmeden önceki gece bir okul partisine gidiyor. Jared'ta partide ve Tate'in gidişinden önce son zorbalığını da yapıp kızı yine herkese rezil ediyor. 

Veee 1 yıl sonra...
Birbirinden nefret eden iki genç, artık zorbalığa boyun eğmeyecek bir kız, erkeğin sırları ve dalaşmalarla geçen bir kitap. 

Aslında konu güzel. Ama kız karakterde problem vardı bana göre. Yani güçlü görünmeye çalışıyor ama iç sesi ortalığı karman çorman etti. Hani karakter güçlü görünmeye çalışır fakat içten içe korkaktır ya da içten de güçlüdür ve boyun eğmez. Ama bu kız söylediklerimin karmaşası içinde sürekli. Yani tam olarak ne yapmaya çalıştığına anlam veremedim bir türlü. 

Yalnız bu negatif etkinin yoğun bir kısmının çeviriden kaynaklandığını düşünmeden edemiyorum. Çünkü öyle yerler var ki 'ne dedi bu şimdi' deyip durdum. Zaten cümlelerden de sıkıntı olduğu rahat rahat anlaşılıyor. Orjinalini okumadım, o yüzden kesin yargıyla yaklaşmak istemiyorum. Yazarın anlamsız atlamaları olmuş sık sık veya çeviri yetersiz ki bende epey kafa karışıklığıyla okudum kitabı. 

Bu kitap Fall Away serisinin ilk kitabı. Seride 4 kitap ve bir novella var. Bu 1 adet novella da erkek karakter Jared'ın ağzından anlatılmış. Kitabın sonunda bu novellaya ait 11 sayfalık bir bölüm var. Gerçekten şu an okur muyum okumaz mıyım bilmiyorum. 

Tate'den zaten pek hoşlanmadım. Jared'ı da nereye koyacağımı bilemedim. 
Bu kitap aslında 2 puanlık bana göre ama karmaşasına rağmen akıcıydı. 1 günde bitirdim. Bunun hatrına 3 puan aldı benden. Sonra 3 puan yine fazla geldi. Neticede 2 puanda karar kıldım :D

Tavsiyem indirimde falan bulursanız, okumaya kitap bulamadığınız bir zaman dilimindeyseniz alıp okumanız olacak. 

Nasıl bir 'bestseller' bu kitap ve nasıl 4.18 gibi bir puan almış anlamadım ben bu işi :/ 

Ayrıca klasik olarak noktalama işaretlerinde de sık hatalar yine gözünüze batacak.

Aranızda okuyanınız varsa lütfen aşağıya yorum bıraksın. Kolay kolay bir kitaba negatif söz edecek biri değilim çünkü. 

Sevgiler :)



6 yorum:

  1. Okumadım bu yorumdan sonrada okumak istemem herhalde :D Zaten şu kapağında surat bulunan kitapları oldum olası itici bulmuşumdur. Veee Goodreads puanı çok iyi olup aslında berbat olan birçok kitap okudum ben. O yüzden şaşırmıyorum bu puana :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapaktaki yüzler karakterleri yansıttığı sürece benim için sorun olmuyor. Bir yerlerden bir şekilde hak vermeye çalışıyorum genelde yazara ve karakterlere. Haklısınız, şişirilmiş, kötü veya orta olmasına rağmen yere göğe sığdırılamayan kitaplar da çok. Ama bu kitapla puanının tezatına şaştım ne yalan söyleyeyim.

      Yorum bıraktığınız için teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Ben de okudum ve ne yazık ki edisyon ve çeviride aynı sorunu gördüm. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken tam ısınmaya başlıyor gibi oluyordum, sonra anlamsız bir şeyler oluyor ve bu tekrarlayıp duruyordu :/ Ben epey adaptasyon sorunu yaşadım açıkçası.

      Sil
  3. Kitabı beğendim ve buna benzer başka kitaplar var mı diye arattığımda yorumunuzla karşılaştım.Açıkçası şaşırdım.Sizin de ifade ettiğiniz gibi akıcı bir kitaptı ve ben hem akıcı hem de kopuk olduğunu iddia etmenizi çok çelişkili buldum.Ayrıca kitapta genç bir kızla çocuğun hikayesi anlatılıyor ve karakterlerin tarifine uygun bir kapak yapılmış.Kapakla kitap arasındaki bağlantıya neden bu kadar şaşırdığınızı da anlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Mervees, öncelikle fikrinizi belirttiğiniz için teşekkür ederim :) Evet kitap akıcıydı, konu yazımda bahsettiğim üzre güzeldi. Ama tam kendimi kitaba kaptırıyorum, anlam verediğim bir yerle karşılaşıyorum. Tam toparlayıp devam ediyorum yine bir kopukluk oluyor derken kitap bitti. Bu durum da beni rahatsız etti. Kapağa gelince. Kapağı ben çok beğendim. Zaten Aspendos'un kitaplarını severim. O yüzden hiç araştırma yapmadan aldım bu kitabı. Yalnız kapak resmi bana 20 yaş üzeri karakterlerle tanışacağım izlenimi vermişti. Ve inanın, problem bende mi acaba diye çevremdeki bir çok kişiye kapağı gösterip 'sizce bu karakterler kaç yaşındadır?' diye sordum. Hepsi de benim gibi düşüyordu. Arka kapakta bu duruma açıklık getirmiyor. Yanlış anlaşılma olmasın. 16-17 yaş karakterlere karşı bir tepkim yok. Hatta okumayı da severim ama kitabı yansıtmayan kapaklara tepkiliyim işte :)

      Sil

Search

Gelenimiz Gidenimiz :)

İzleyİcİler

Neler okuyorum?

Her Gün
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler
Middlesex


Angel's books's favorite books »

2022 Reading Challenge

2022 Reading Challenge
angelsbooks has read 2 books toward her goal of 100 books.
hide

Angel's books's bookshelf: read

Yakıcı Sır
Korku
Kimi Seçtiğine Dikkat Et!
Kime Dokunduğuna Dikkat Et!
Kalpsiz
Barbarlar Şehri


Angel's books's favorite books »
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Bumerang - Yazarkafe