5.04.2021

Rebecca by Daphne Du Maurier




Kitap Adı : Rebecca


Yazar Adı : Daphne Du Maurier
Çevirmen : Levent Göktem
Orjinal Adı : Rebecca
Tür : Gizem, Romantik
Sayfa Sayısı : 488
Yayınevi : İthaki Yayınları / 2020
GR Puanı : 4.23








Arka Kapak : 1938 ULUSAL KİTAP EN İYİ KURGU ÖDÜLÜ
 
Gotik edebiyatın hak ettiği takdiri zaman içinde gören yazarlarından Daphne du Maurier’nin Rebecca’sı örnek bir tekinsiz mekân anlatısı. Sahne sanatlarıyla, yazarlıkla ilgilenen bir ailenin kızı olan ve derinlikli, sonunu açık etmeyen tekniğiyle pek çok eseri beyaz perdeye uyarlanan du Maurier iki dünya arasına sıkışmış, sırları ve tutkularıyla kendilerine çıkış yolu arayan karakterleriyle okura son sayfaya kadar şüphe, şaşkınlık vaat eden yazarlardan. Alfred Hitchcock’un aynı isimle sinemaya uyarladığı Rebecca ise unutulmaz bir başyapıt.
 
Adı anılmayan ikinci eş, sevdiği adamın peşinden gider ve cennet bahçesi gibi görünen Manderley Malikânesi’ne gelir. Ancak burası, kısa sürede hayatını esir alan bir heyulaya dönüşür. Bu evlilikteki sorunları çözmek zordur ama asıl dert, ölümüne rağmen bütün mekâna izlerini bırakan ve hayatlarına musallat olan ilk eş Rebecca’nın hatırasından kurtulmaktır. 
 
Daphne du Maurier’den Rebecca, bazı evlerin karanlık koridorlarında gizli gizli gezinen, evlilik kurumunun saklı öznesini ortaya çıkaran o roman.
 
“Yirminci yüzyılın en etkileyici romanlarından, Rebecca bir mit ya da rüyanın korkutucu gücüyle kültürümüzün özüne usul usul yerleşti.” –Sarah Waters
 
“Fevkalade eğlenceli… du Maurier modern kadınların kendi hissettiklerini ölçebilecekleri bir tartı yarattı.” –Stephen King


Selam dostlar!

Kitap kulüpleriyle aranız nasıldır? Ben çok severim. İnsanın ufkunu genişletirler. Bu kulüpler sayesinde belki ömrünüz boyunca kapağına bile bakmayacağınız, aklınızın ucundan geçmeyecek kitapları okursunuz. 




Benim dahil olduğum grup Rory Gilmore Kitap Kulübü. Gilmore Girls isimli dizide Rory karakterinin dizi boyunca okuduğu 300'den fazla kitap bulunuyor. Kulüp üyeleri de her ay bu kitaplardan bir tanesini okuyor.


Mart ayının kitabı Rebecca'ydı. 1938 tarihinde yayımlanmış ödüllü bir modern klasik.



Kitabın genel itibariyle depresif bir havası var. Psikolojik gerilimi de bu depresif havaya katıp ilerliyor. Ana karakterin iç çatışmaları çok yorucu ve insanı çileden çıkartacak cinsten ayrıca. Başlar biraz tutuk ama sonra müthiş bir akılcılığa kavuşuyor. (Günlük okuma rekorumu kırdım çünkü.)




Kurgunun bir kırılma noktası var. Kitabın akılcılığına akıcılık katmış bu nokta ama karakterlere yansıması pek hoşuma gitmedi. Sürpriz bozmak istemiyorum, o yüzden çok değinemeyeceğim olaya. Tabii bu yansımayı kılıflara uydurmanız için sağlam gerekçeler de veriyor size de işte ben o kılıflara sığdıramadım.




Bu arada kitabın 2 adet film uyarması var. Biri 1940 yapımı Alfred Hitchcock yönetmenliğinde, diğeri de 2020 Netflix yapımı Ben Wheatley yönetmenliğinde çekilmiş. Sevgili Sera'yla 1940 yapımını,  izledik. Neredeyse birebir uyarlama olduğunu söyleyebilirim. Tabii değişiklikler var, hatta bir tanesi çok önemli bir fark oluşturuyor. Bu farkın ne olduğunu kitabın sonundaki sonsözde bulabilirsiniz. Aman kitabı bitirmeden bakmayın sonsöze, sakın! 2020 yapımını da sevgili Sera ve Meryem'le hep birlikte izledik. Kendilerine hem kitaba hem filme eşlikleri için çok teşekkür ediyorum. 😘 

Birebir uyarlama olsun isterseniz 1940 yapımını, görselliği daha iyi olsun isterseniz 2020 yapımını izleyin derim. Aralarında en iyisi tabii ki kitaptı, söylemeden geçmeyeyim. 😂

Sevgiler!



7 yorum:

  1. Alfred Hitchcock'u çok severim. Onun yönettiği filmleri izlemeye çalışıyorum. Bunu izlememiştim, hemen listeme ekledim.

    Yazının girişine kelimesi kelimesine katılıyorum. Kitap kulüpleri sayesinde belki hiç ilgimizi çekmeyen ve hiç okumayacağımız kitap ve yazarlarla tanışabiliyoruz. Kitap kulüpleri iyi ki var :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım filmden keyif alırsın ve evet kitap kulüpleri iyi ki var! ❤

      Sil
  2. itiraf ediyorum hiç duymadım ama bakmaya değer gibi görünüyor, teşekkür ederim paylaşım için.

    YanıtlaSil
  3. Kitabı uzun zamandır almak için can atıyordum. Yorumunu gördüğüme de çok sevindi. Kaleminize sağlık <3

    YanıtlaSil
  4. El Sr. Pedro es un oficial de préstamos increíblemente bien informado, cortés y paciente. Revisé un par de ofertas de propiedades antes de mi compra final, y Pedro estuvo allí para ayudar con cada una, a menudo coordinando con mi agente detrás de escena. Me sentí apoyada durante todo el proceso. Gracias a Pedro y los esfuerzos incansables de su equipo, ¡ahora soy un orgulloso propietario! Lo animo a que considere a Pedro y su compañía de préstamos para cualquier tipo de préstamo.

    # Préstamo de automóvil

    # Préstamo hipotecario

    # Préstamo comercial

    # Préstamo personal


    Sr. Pedro Oferta de Préstamo

    Correo electrónico: pedroloanss@gmail.com.

    YanıtlaSil

Search

Gelenimiz Gidenimiz :)

İzleyİcİler

Neler okuyorum?

Her Gün
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler
Middlesex


Angel's books's favorite books »

2022 Reading Challenge

2022 Reading Challenge
angelsbooks has read 2 books toward her goal of 100 books.
hide

Angel's books's bookshelf: read

Yakıcı Sır
Korku
Kimi Seçtiğine Dikkat Et!
Kime Dokunduğuna Dikkat Et!
Kalpsiz
Barbarlar Şehri


Angel's books's favorite books »
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Bumerang - Yazarkafe