13.08.2015

FRINGE (2008 - 2013 / DİZİ)





Dizi Adı : Fringe (5 sezon)

Orjinal Adı : Fringe
Yönetmen : Brad Anderson, Joe Chappelle
Senaryo : J.J. Abrams, Alex Kurtzman, Roberto Orci
Yapım Yılı : 2008 - 2013
IMDb Puanı : 8.5
Tür : Bilim - Kurgu, Dram, Gerilim, Gizem
Süre : 43 dk.


KonusuBilimkurgu, drama ve gerilimin iç içe geçtiği yapımda bir özel ajan, bir bilim adamı ve oğlundan oluşan üçlümüz, bir dizi inanılmaz olayla bağlantılı ölümcül bir gizemi çözmeye çalışıyorlar... Tüm yolcuların ve mürettebatının ölmüş olduğu, içinde hiçbir hayat belirtisi bulunmayan bir uçak Boston Logan Havalimanı'na iniş yapar... Bu gizemli olayı araştırmak üzere, FBI Özel Ajanı Olivia Dunham (Torv) görevlendirilir. Ancak araştırma esnasında ortağı Özel Ajan John Scott (Valley), ölümün kıyısına gelir. Çılgına dönen Dunham, umutsuzca ona yardım edecek birilerini aramaya başlar. Bu durum, özel ajanımızı günümüzün Einstein'ı Walter Bishop'a (Noble) götürür. Ancak Bishop, 17 yıldan fazla zamandır akıl hastanesindedir ve ona ulaşabilmenin tek yolu da asi oğlu Peter'ı (Jackson) yardım etmeye ikna etmekten geçer. Özel Ajan Philip Broyles'ın (Reddick) emrindeki üçlümüz, zamanla o ölümcül uçakta yaşananların, çok daha büyük ve şok edici bir gerçeğin sadece ufak bir parçası olduğunu keşfedeceklerdir...



Dizi sohbeti açıldığında önereceğim ilk dizilerden biri olan Fringe'ten bahsetmek istiyorum sizlere.

Bilim - Kurgu seven biriyseniz kesinlikle kaçırmamanız gereken bir dizi. Yalnız şöyle bir talihsizliği oldu. Kanal ya da şirket anlaşmazlığı kaynaklı dizi kısa kesildi. Aslında 8-9 sezon planlanıyordu ama 4. sezon bittikten sonra anlaşmaya varamadıkları için en son yayınlanacak olan sezon, 5. sezon olarak izleyicinin beğenisine sunuldu. Ben ve benim gibi bu diziyi seven bir çok kişi de üzüldü tabii.

Dizinin bir sürü, bir sürü, bir sürü afişi var. Bir kaç örnek göstereceğim, seçmek zor oldu :D

            

 Bunlarda bölümlerin arasına sıkıştırılan ufak görüntülerden yapılan afişler :


 Favorimi sormayın, yok çünkü. Seçemem, mümkün değil :))

Diziyi bilen biliyor ama daha önce hiç duymamış çok kişiyle karşılaştım. O yüzden biraz bahsetmekte fayda var.

Ana karakterlerimizden Olivia Dunham (Anna Torv) bir FBI özel ajanıdır. (Kendisi, diziyi izlediğinizde sizinde farkedeceğiniz üzre soğuk yapıda bir karakter.) Kendisi gibi ajan olan ortağıyla aynı zamanda sevgilidir. Fakat işleri gereği bu ilişkiyi gizli saklı sürdürmektedirler. Gün olur Olivia'nın sevdiği adam ölümle burun buruna gelir. Bu durum karşısında zeki ajanımız, sevdiğini kurtarmak için elinden geleni ardına koymaz, arar tarar, sorar soruşturur. En sonunda günümüz Einstein'ı kabul edilen Walter Bishop'a (John Noble) ulaşır. Fakat bu zeki adam çok uzun süredir bir akıl hastanesinde hayatını devam ettirmektedir. Onu dışarı çıkarmanın tek yolu da oğlu Peter Bishop'la (Joshua Jackson) iletişime geçip, babasının dışarı çıkmasına onay vermesini sağlamaktır.



Peter babasının akıl hastanesinden çıkmasına yardım eder ama babası Peter'ın gitmesini istememektedir. Bu sayede bu üçlü bir araya gelip gizemli olaylar üzerinde çalışmaya başlarlar.

Genellikle her bölüm farklı bir gizemi konu alan dizi, altta yatan ana konuya da ara ara değinip izleyiciye ufak ipuçları gönderiyor. Sonunda resmin tamamını görmenizi sağlıyor.


Dizinin senaristlerinden J.J. Abrams, aynı zamanda büyük beğeni toplayıp yaptığı finalle izleyiciyi epey hayal kırıklığına uğratan Lost (2004 - 2010) dizisinin de yapımcılığını üstlenmişti. Lost'un finalini Fringe dizisine giriş gibi göstermeye çalıştıklarını düşünüyorum ben. Yani önce Lost izleyip ardından Fringe'e geçerseniz biraz anlamlı gelebilir yaptığı şey.


Tabii bu söylediğim bu iki diziyi ya da Fringe'i hiç izlememiş olanlarınız için geçerli. Ben senaristlerin, Lost'ta anlatamadıklarını Fringe'le anlatmaya çalıştıkları ve bunda da başarılı oldukları kanaatindeyim.

Konu çok başarılı, senaryo çok başarılı, görüntü çok başarılı, efektler çok başarılı. Oyuncular bir harika. Say say bitmiyor :)

Anna Torv'a alışmak benim epey zamanımı aldı. Çünkü gerçekten çok donuk bir yüzle, aynı mimikler, aynı ifadelerle oynuyordu. Yalnız bir sezon geldi ki işte o sezon Anna Torv oyunculuğunu konuşturdu.

Joshua Jackson için pozitife yakın hissediyorum kendimi. Yani onunda donuk olduğu çok yer var ama adam da en azından biraz mimik var. Arada kullanıyor filan :D


Dizinin favorisi ise kesinlikle John Noble!!!


Biz ailece Yüzüklerin Efendisi serisini çok seviyoruz. Bütün filmleri arşivimizde mevcut. John Noble Yüzüklerin Efendisi serisinde Denethor isimli Kral Vekilharcını canlandırmıştı. Heh işte o rolü oynadığından beri John Noble'a bir soğuğum bir soğuk anlatamam.


Fakat Fringe'i izledikten sonra adamın aslında ne kadar başarılı bir aktör olduğunu net bir şekilde anlamış oldum. Walter karakteri, kesinlikle Fringe'in gözbebeği. Öyle bir oynuyor ki sizi duygudan duyguya geçiriyor. Üzülmenize, ağlamanıza, gülmenize engel olamıyorsunuz!

Bölüm süreleri 43 dk. görünüyor ama ilk bölüm yaklaşık 1,5 saat. Gözünüz korkmasın, sadece ilk bölüm böyle :D

İlk sezonun fragmanına bir bakın isterseniz :)




İzlenir, izletilir! 

Sevgiler :)


5 yorum:

  1. Bu dizi izleme listemde. Bu yaz izlemeyi planlıyorum. Dizi hakkında şimdiye kadar kimseden olumsuz bir yorum duymadım ve çok merak ediyorum. Bir de Joshua Jackson'a hayranım da, sırf onu görmek için bile izleyebilirim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun kalacağınıza eminim. Walter amcaya selamlar :)

      Sil
    2. Diziye başladım. On küsur bölüm izledim ve çok sevdim ama hamile kaldığım için ara verdim. Dizideki bazı sahneler korkutuyordu beni. Şimdi bebeğim oldu. Uygun bir anımda tekrar izleyeceğim.

      3 sene önce yorum yazdığım blogu tekrar bulmak çok hoşuma gitti :-)

      Sil
    3. Yaa, gözlerimden kalpçikler fırladı yemin ederim <3 ❤❤❤

      Sil

Search

Gelenimiz Gidenimiz :)

İzleyİcİler

Neler okuyorum?

Her Gün
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler
Middlesex


Angel's books's favorite books »

2022 Reading Challenge

2022 Reading Challenge
angelsbooks has read 2 books toward her goal of 100 books.
hide

Angel's books's bookshelf: read

Yakıcı Sır
Korku
Kimi Seçtiğine Dikkat Et!
Kime Dokunduğuna Dikkat Et!
Kalpsiz
Barbarlar Şehri


Angel's books's favorite books »
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Bumerang - Yazarkafe