29.04.2015

Kızıl Yükseliş - Red Rising by Pierce Brown





Kitap adı
 : Kızıl Yükseliş (Kızıl Yükseliş Üçlemesi, #1)


Yazar adı : Pierce Brown
Orjinal Adı : Red Rising (Red Rising Trilogy , #1)
Tür : Bilimkurgu, G
enç - Yetişkin, Distopya
Sayfa sayısı : 448
Yayınevi : Pegasus Yayınları

Çevirmen : Selim Yeniçeri

GR puanı : 4.18


Arka kapak : Ben dünyaları ateşe verecek kıvılcımım. Ben zincirleri kıracak çekicim. Ben halkımın ve esaret içinde yaşayan herkesin umuduyum. Çünkü biliyorum ki insan kendini köleleştiren adaletsizlikle özgürleşemez. Gelecekte, renk kodlarına göre sınıflara ayrılmış Toplum'un en alt sınıfını Kızıllar oluşturmaktadır. Diğer bütün Kızıllar gibi Darrow da, Mars'ı yeni nesiller için yaşanılır bir gezegen haline getirdikleri inancıyla günlerini madenlerde çalışarak geçirmektedir. Üstelik bunu severek ve isteyerek yapmakta, kanı ve teriyle çocuklarına daha iyi bir dünya bırakacağına inanmaktadır.

Ancak Kızıllar kandırılmıştır. Darrow, halkının yozlaşmış yönetici sınıfın kölesinden başka bir şey olmadığını keşfettiğinde adalet özlemi ve kaybettiği aşkının anısıyla hırslanır. İnsanlığın yeni nesil Altın hükümdarlarının güç için mücadele ettiği efsanevi Enstitü'ye sızmak için her şeyden vazgeçer. Hayatı ve medeniyetin geleceği pahasına en başarılı ve en vahşi Altınlarla rekabet etmek zorunda kalacak olan Darrow'un düşmanlarını yenmek için artık yapmayacağı şey yoktur… Bu, onlardan birine dönüşmek anlamına gelse bile.

"Olağanüstü bir macera, nabzınızı hızlandıracak bir serüven… Pierce Brown'ın çarpıcı ilk romanı Açlık Oyunları, Sineklerin Tanrısı ve Ender'in Oyunu'nu anımsatıyor. Başınızı döndürmek için gereken her şeye sahip." 
-Entertainment Weekly-

"Ender, Katniss ve şimdi de Darrow… Pierce Brown'ın imparatorlukları çökerten bu ilk kitabı, insanlığın yıldızlara yayılma hayalini yeniden canlandırıyor." 
-Scott Sigler-

"Bir intikam, savaş ve güç mücadelesi…" 
-Kirkus Reviews-

"Klasik bilim kurgu hayranları ve yeni distopik destanların coşkulu takipçileri bu müthiş kitabı mutlaka okumalı." 
-Examiner.com-

"Hırs dolu… Her yaştan Açlık Oyunları hayranı mutlaka okumalı." 
-Booklist-

"Okuyucuyu ele geçirecek ve daha fazlasını istetecek." 
-Library Journal-

"Pierce Brown, okurlarının zihninde yer edecek müthiş ve güçlü bir eser yaratmış." 
-The Huffington Post-

"Heyecan ve hareket dolu, sinemaya aktarılmaya hazır bir hikâye." 
-Publishers Weekly-
(Tanıtım Bülteninden)


Merhabalar arkadaşlar,

Müthiş bir distopya yorumlayacağım bugün, hazır olun ;)) 

Yine hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı bir dünya düzeni var bu hikayede de. Yalnız ilk 100 sayfada epey adaptasyon sorunu yaşayabilirsiniz. Çünkü çok çeşitli ve değişik bir kast sistemi ve alışılmışın dışında kişi isimleri kullanmış yazar. Bu nedenle giriş için size faydası olabilecek ufak bir yazı paylaşayım, kitaba hazırlığınız ve karıştırmamak için bakabileceğiniz bir rehberiniz olsun, benim epey kafam karışmıştı çünkü :)

Şimdiiiii buradaki kast renklerle belirleniyor. Yalnız tam olarak bilmeniz gereken Altınların en tepede olduğu, Kızılların ise en dipte olduğu. Sınıflar çok önemli mi hikaye için? Pek sayılmaz aslında. Ama neyin ne olduğunu anlamak biraz zaman alıyor maalesef.

Önce renklerimiz iki gruba ayrılıyor : üstünRenkler ve adiRenkler. Bu iki grubun üyeleri için kesin bir liste yok ama edindiğim ipuçlarıyla çıkan liste şöyle ;

ÜstünRenkler:

  • Altın - Üst düzey yöneticilerdir.
  • Bronz - Solmuş Altınlar yani soy, görünüş, beceri açısından altınlardan aşağıda olan kişilerdir.
  • Bakır - Bürokratlardır.

AdiRenkler (sıralama karışıktır)  : 

  • Obsidiyen - Genetiğiyle oynanmış canavar savaşçılar.
  • Gümüş - Lojistik ve ekonomiyle uğraşan kesim.
  • Beyaz - Akademisyenler.
  • Mor - Oymacı denen sanatçılar, yaratıcılar (genetiklerle oynayan adamlar bunlar).
  • Sarı - Doktor ve bilim adamları.
  • Mavi - Astronomiyle uğraşan kesim, yıldızlarda dolaşırlarmış.
  • Yeşil - Teknolojiyi geliştiren kesim.
  • Turuncu - Teknik ekip.
  • Gri - Askeri birlikler ve polisler.
  • Pembe - Zevk köleleri, beden işçileri.
  • Kahverengi - Hizmetkarlar.
  • Kızıl (En alt tabaka) - ÜstünKızıl / AdiKızıl. ÜstünKızıl olarak bilinenler, bakım işçileri, temizlikçiler, ürün hasatçıları, montaj işçileri.


AdiKızıllar diğer gezegenleri dünyalaştırmak ve insan ırkının bu gezegenlere yerleşip hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamak için yeri kazıp helyum-3 çıkaran öncü gruplara verilen ad. Çok tehlikeli işleri var. Her an ölüm tehlikesiyle karşı karşıyalar. 

Bizim adamımız Darrow da bir adiKızıl. Mars'taki madencilik kolonilerinden birinde cehennemdalgıcı olarak çalışan 16 yaşında bir çocuk. Cehennemdalgıçları biraz öncede bahsettiğim gibi helyum-3 çıkarabilmek için hayatlarını tehlikeye atan insanlar, diğer isimleriyle kazıcılar.

Nasıl? Karışık mı? :D

Evet, sistemi anlayana kadar kafanız karışıyor ama bende tam olarak bunu önlemek için bu açıklamayı yapma gereği duydum ;)

Darrow'un macerası çok ilginç, çok karmaşık, bazen klasik bazen ekstrem, şok üzerine şokla sonlanan bir hikaye.


İlk etapta beni rahatsız eden şey kahramanımızın 16 yaşında olmasına rağmen gösterdiği olgunluktu. Çok çok çok yadırgadım. Ergen bir çocuktan böyle olgunluk bekleyemezsiniz. Ama hikayenin gidişatı için olması gereken yaş buymuş. Daha sonra alışınca yadırgamaktan vazgeçtim. 

Ana karakterin yanında çok seveceğiniz, nefret edeceğiniz, ne diyeceğinizi bilemeyeceğiniz karakterler de var kitapta <3

Özellikle son 100 sayfada neye uğradığımı şaşırdım desem yeridir. Kitabı elimden bırakmama imkan yoktu. O finali görecektim!!!! 


Distopya severler için çok güzel bir seçim kesinlikle. Son cümleye kadar yazarın şaşırtmacaları devam ediyor diyorum ve serinin diğer iki kitabının resimleriyle yazıma son veriyorum :










Sevgiler :)



Hiç yorum yok:

Search

Gelenimiz Gidenimiz :)

İzleyİcİler

Neler okuyorum?

Her Gün
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler
Middlesex


Angel's books's favorite books »

2022 Reading Challenge

2022 Reading Challenge
angelsbooks has read 2 books toward her goal of 100 books.
hide

Angel's books's bookshelf: read

Yakıcı Sır
Korku
Kimi Seçtiğine Dikkat Et!
Kime Dokunduğuna Dikkat Et!
Kalpsiz
Barbarlar Şehri


Angel's books's favorite books »
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Bumerang - Yazarkafe