20.06.2016

Bioshock: Rapture Şehri - Bioshock: Rapture by John Shirley







Kitap Adı : Bioshock: Rapture Şehri

Yazar Adı : John Shirley
Çevirmen : Kerem Ergener
Orjinal Adı : Bioshock: Rapture
Tür : Bilimkurgu, Fantazya
Sayfa Sayısı : 424
Yayınevi : İthaki Yayınları /2016
GR Puanı : 4.02 






Arka Kapak : Dünyanın en çok satan bilgisayar oyunlarından Bioshock’ın başlangıç hikâyesi… Su altı şehri Rapture’ın bilinmeyen gerçekleri… Bir ütopyanın adım adım distopyaya dönüşmesi…
II. Dünya Savaşı’nın sonuydu. Franklin D. Roosevelt’in Yeni Düzen’i, Amerika siyasetinin gidişatını değiştirmişti. Vergiler hiç olmadığı kadar yüksekti. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları, tüm dünyaya toplu bir ölüm korkusu saldı. Hükümetlerin gizli ajanlıklarının ve birimlerinin yükselişi, dikkatleri üzerine çekiyordu. Amerika’nın özgürlük anlayışı yok oluyordu ve pek az insan özgürlüklerini kazanmak için savaşmaya hazırdı.
Ancak bu insanlar arasındaki bir hayalperest, zorlu yollardan gelen bir mülteciyken dünyanın en zengin ve en hayranlık uyandırıcı adamlarından birine dönüştü.
İşte o adam: Andrew Ryan! Ve kendisi, insanların hep daha iyisini hak ettiğine inanıyor. Bu yüzden dünya üzerinde bir ütopya yaratıp imkânsızı gerçekleştirmeye kararlı. Öyle bir ütopya ki devletten, sansürden, bilim üzerindeki ahlaki sınırlamalardan uzak, emeklerinizin karşılığını aldığınız bir yer. İşte bu fikirle Rapture ortaya çıktı; denizin altındaki o parıltılı şehir…
Ancak bu ütopya büyük bir trajediyle yüzleşti.
İşte her şey böyle başladı… her şey böyle son buldu.

“Ben Andrew Ryan ve size bir soru sormak için buradayım: Bir insan kendi alınterinde hak sahibi olamaz mı? Hayır, der Washington’daki adam. O ter, fakirlere aittir. Hayır, der Vatikan’daki adam. O ter, Tanrı’ya aittir. Hayır, der Moskova’daki adam. O ter, herkese aittir. Bu cevapları reddettim. Bunlar yerine, başka bir şeyi seçtim. Ben imkânsızı seçtim. Ben… Rapture’ı seçtim. Sanatçıların sansürden korkmayacağı bir şehir. Biliminsanlarının gereksiz bir ahlakla sınırlandırılmadığı bir şehir. Mükemmelin, değersizler tarafından sınırlanmadığı bir şehir... ve alınterinizle, Rapture sizin de şehriniz olabilir.”



Selam dostlar :)
Görür görmez aşık olduğum bir kitap var sırada! Bioshock: Rapture Şehri

Kendisi bir bilimkurgu kitabı olur. Kitabı araştırınca ilgim kabardı. Oyundan uyarlama bir kitap olduğunu öğrendim. Zaten fantastik kitap düşkünlüğüm ortada. Güzel bir macera yaşayacağımı düşünüyordum. Umutluydum. Ama umutlarım yerle bir oldu, aaahh ah!

Kitabı CNR fuarından almıştım. Fuardan kısa süre sonra okumaya da başlamıştım. Kitap alışverişlerimden sonra beni en çok cezbeden kitaplara direkt dalarım zaten, huyum kurusun :)

Çok güzel bir konusu var aslında. İnsan doğasını acımasızca ortaya serende bir kurgusu var. Ve evet! Rapture'da yaşanan herşey yüzünüzü buruşturmanıza, iğrenmenize neden olsa da şaşırtıcı değil. İnsanız ve kötüyüz maalesef!

Kitaba başladığımda çok kolay okunur bir kitap olduğu kanaatindeydim. Bu fikrim hala değişmedi. Kolay okunuyor, çabuk ilerliyor ama... İşte, var orada bir ama!


Epey süre hiç aksiyon olmadı. 'Ne zaman hareketlenecek bu kitap?' diye hayıflanmaya başladım. Tam hareketleniyor derken tekrar yavaşladı. Yani bir bilimkurgu okuyorum, sürükleyicilik bekliyorum doğal olarak. Başlangıç kitaplarını bilirsiniz. Bu kitap başlangıcın başlangıcı gibi ilerliyordu. 

Kitaba 2 aya yakın ara verdim. Sonra sevgili Kristal Kitap sağolsun tekrar aldım elime. 

Sonuç olarak kitabı sevmekle sevmemek arasında kaldım. Devam kitabı çıkarsa kesinlikle okurum ama sırf merakımdan okurum :D Konuyu sevdim evet, ama gidişatı sevmedim. 

Çevirisi çok sıkıntılı ayrıca. Çok ufak bir örnek vereceğim. Ortada mide kaldıran bir görüntü var. Kitap karakterleri bu manzaraya bakıyorlar. Çeviriye göre, bu manzara karşısında karakterin yaptığı şey 'geğirmek'?! İnsan böyle bir şeyle karşılaşırsa midesi bulanır, kusar ya da öğürür değil mi? Tutup da 'geğirmek' gibi bir fiziksel ihtiyacını karşılamaz, ne dersiniz?

Bir diğer nokta, çok gözüme battığı için bahsetmek istiyorum. 'Hareket' kelimesi. Hareket kelimesinin karşıma çıktığı her yerde gördüğüm kelime şu: Haraket.

Üşenmedim TDK'ya baktım :)


Çıkan sonuç buydu efendim!

Benim için bu kitap 'fena değil' kategorisinden öte geçememiştir. Şu haliyle tavsiye edebileceğim kitaplar arasına girememiştir.Yapılan hataların düzeltilmesi ümidiyle diyorum.

Yukarıda gördüğünüz yorum oyuna dair hiçbir fikri olmayan bir okura yani bana ait. 
Kitabı sevgili Kristal Kitap ile birlikte okuduk. Kendisi oyunun hayranlarındandır. Bioshock oynayanlardan, hatta belki oyunun hayranlarından biri iseniz, kitabı bir de onun gözünden görün derim :)

Sevgiler :)


2 yorum:

  1. O çeviri ve editörlük, öldürdü zaten beni. Sanki üzerinde hiç çalışılmamış gibi basılmış kitap. Aceleye gelmiş gibi. Allahım! :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E aceleye gelirse sonuç böyle hüsran olur tabii :/

      Sil

Search

Gelenimiz Gidenimiz :)

İzleyİcİler

Neler okuyorum?

Her Gün
Kızıl Gökler Altında Kızıl Denizler
Middlesex


Angel's books's favorite books »

2022 Reading Challenge

2022 Reading Challenge
angelsbooks has read 2 books toward her goal of 100 books.
hide

Angel's books's bookshelf: read

Yakıcı Sır
Korku
Kimi Seçtiğine Dikkat Et!
Kime Dokunduğuna Dikkat Et!
Kalpsiz
Barbarlar Şehri


Angel's books's favorite books »
Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Bumerang - Yazarkafe